- Reklama -magazín
Úterý, 17 května, 2022

Za původními kamennými zdmi se ukrývá klidný interiér zalitý přirozeným světlem

Date:

Každá stará tradiční stodola mívá obvykle silnou charisma, avšak při rekonstrukcích a úpravách o ni může přijít. Za bránou stodoly z poloviny 19. století čeká velmi příjemné překvapení.

Masivní kamenná budova z roku 1854 zaujala majitelů i architektů už na první pohled. Nese známky času a stopy čtyř generací. Ty byly svědky, jak se z původní stodoly stala stáj pro koně a později prostor pro skladování vína. V roce 1950 k rodinnému majetku přibyla dřevěná přístavba.

Přečtěte si také
Venkovská usedlost s tradiční stodolou a rybníkem na koupání
Nyní se otevřela zcela nová kapitola. Z prostoru bývalé stodoly, stáje, zda vinných skladů se stalo neobvyklé bydlení uprostřed původních kamenných zdí. Majitelé se s architektem shodli, že působivá kamenná fasáda musí být zachována.

Vyřezávaná dřevěná mozaika nad vchodem do moderní stodoly
Hra se světlem je promyšlená do nejmenších detailů. Zapadající slunce zase nádherně filtruje vyřezávaná dřevěná zástěna. Zdroj: Lionel Henriod

Kámen, kostka ze dřeva a skla, hra s objemem
Rekonstrukce stodoly zdůrazňuje minerální charakter původní stavby, pohrává se s objemy a dává jim nový vzhled. Autor přeměny ponechal okouzlujícího svědka historie – kamennou skořápku s úzkými okénky v původním stavu – a do ní opatrně vložil kostku ze dřeva a skla. Tak vznikl moderní životní prostor s nadčasovou atmosférou plný přirozeného světla. Sedíte v moderní obývacím pokoji s krbem a za zády máte zdi z poloviny 19. století. Díky celostěnových prosklení působí jako přímá součást interiéru. Podobně je to i v kuchyňské a jídelní části.

Prosklená stěna v stodole
Vznikl moderní životní prostor s nadčasovou atmosférou plný přirozeného světla. Zdroj: Lionel Henriod

betonové schodiště
Ze vstupní haly se dostanete po betonovém schodišti na horní patro, kde je hlavní denní místnost. Na ni navazuje terasa. Dvě podoby minimalistické nové konstrukce – dřevěná a skleněná umožňují původním zdí vyniknout a ozvláštnit atmosféru v interiéru.

Z dílny architekta pochází i řešení světelného designu. Na míru navrhl nábytek do kuchyně a ložnice. Zajímavým detailem je, že jedna police z knihovny lze otevřít – funguje jako pohyblivý panel. Takto získáte přímo z relaxační vany pohled na krb v obývacím pokoji.

Rytmus dne se odráží v celém interiéru
Prostor interiéru během celého dne se mění podle toho, jak ho formuje světlo zvenčí. Proniká původními úzkými okny stodoly, ale přibyly i další čtyři střešní okna, přes které se dovnitř dostává Zenitový světlo. Hra se světlem je promyšlená do nejmenších detailů.

Vyřezávaná dřevěná zástěna v obýváku
Hra se světlem je promyšlená do nejmenších detailů. Zapadající slunce zase nádherně filtruje vyřezávaná dřevěná zástěna. Zdroj: Lionel Henriod

Zapadající slunce zase nádherně filtruje vyřezávaná dřevěná zástěna. Majitel tvrdí, že světlo do interiéru vnáší přímo hudební atmosféru: „Světlo přerušuje prostor, vibruje jako crescendo.“

- Komerční sdělení -pr článek

Populární čtení

Další články autora
Related

Pasivní a nízkoenergetické domy – na co myslet při jejich stavbě?

Jak rozeznat nízkoenergetickou a pasivní dřevostavbu?Co je pasivní dům...

Víte, co dělat, máte-li znečištěnou fasádu domu? Shrnuli jsme vše, co potřebujete vědět

Stačí několik let bez potřebné péče a nová fasádní...

Rustikálnost v moderním hávu

Zapomeňte na rovné linie, ostré hrany a pravidelnost. Šarmantní...